Vincent är hemma ☺

Screenshot_2015-11-06-08-56-10

Igår kväll var det en envis kille som åkte ut och följde upp de skall som hade hörts inte alltför långt ifrån huset där Vincent hör hemma. I den Facebookgrupp som skapats kunde man läsa att bortsprungna hundar ofta rör sig mest i gryning och skymning och att det är bra att gå ut och söka på kvällen när allt annat tystnat och mindre folk är i rörelse.

Johan fick ganska snart syn på hunden, men eftersom Vincent är rädd för män fick då ägaren Katarina gå ut i trädgården och vissla på honom. Och det funkade! Efter bara någon halvtimme kom beskedet – på Facebook, var annars 😉 – att Vincent var hemma hos sin lyckliga matte. Blöt, smutsig och hungrig efter över ett dygn ute – men glad!

Och glada är givetvis alla vi som på ett eller annat sätt engagerat sig för att Vincent skulle komma hem. Inte bara folk som hjälpt till att leta utan inte minst! de som skapat grupper på Facebook, samordnat, frågat och informerat och kommit med oerhört värdefulla tips.

Medan sökandet efter Vincent pågick imponerades jag verkligen över samordningen och engagemanget som finns därute. Detta är Sverige för mig! Det är INTE ”bara en hund” som försvinner, utan någons familjemedlem som SKA HEM.

Vill därför sprida vidare de tips jag såg under dagen och de källor man kan gå till i liknande situationer.

Hundsökarna – finns även på Facebook.

Missing Dog Västra Götaland – finns på Facebook.

Följande tips finns på Hundstråket:

”7 SNABBA OCH DIREKTA TIPS

De flesta hundar återfinns omgående i närområdet, antingen av ägaren eller en upphittare. Och de flesta hundar återkommer till platsen de försvann ifrån. Man får utgå från många olika faktorer vid en hunds försvinnande. Här är några grundläggande och DIREKTA tips man bör tänka på vid en hunds försvinnande.

*Stanna kvar på platsen. Om den möjligheten inte finns, lämna kvar din jacka eller hundens bilbur, fäll, vatten, mat etc. Återkom hela tiden till platsen.

*Ring polisen 114 14 och anmäl om hundens försvinnande.

*Ring ALLTID in hjälp.

*Efterlysningslappar, se till att allmänheten får veta om hundens försvinnande. Då börjar det komma in observationer så man kan lokalisera hunden.

*Försök i den möjligaste mån att sökningen sker i en organiserad form.

*Skallgång, framförallt om hunden hade koppel eller spårlina på sig. Hunden kan sitta fast och de ger inte alltid skall ifrån sig, även om den hör sin ägare

*Annonsera i din länstidning, din Facebooksida, se även länkar på hundstråket.”

I Facebookgruppen skrev Anneli Fergéus bla. följande:

”KNACKA DÖRR OCH LAPPA!

Vid en hunds försvinnande behöver man allmänhetens hjälp för att få in observationer av sin hund. Man behöver säkerställa var hunden befinner sig och vilka platser den varit vid. Kanske har hunden en plats den återkommer till.

Ofta kan hundar som varit försvunna några dagar börja bete sig annorlunda än den gör i vanliga fall, detta kan även innebära att den gör vad den kan för att undvika upptäckt, vilket i sin tur gör det än svårare att få in observationer. En obs kan därför utebli under lång tid. Det är då mycket viktigt och ofta nödvändigt att få mer hjälp av allmänheten för att få in observationer.

Viktigt när man informerar om hundens försvinnande, vid t.ex. dörrknackning, är att man ber de man talar med att vara uppmärksamma på alla små tecken som kan tyda på att en hund kan finnas i området, även om de inte sett eller ser hunden. Lägger här inunder några frågor man kan tänka på att ställa till de man träffar på och informerar på vägen samt några förslag om önskemål vad man behöver deras hjälp med:

*************************

* Har det varit mer åtgång av kattmat eller annan mat som ställs ut åt djur?
* Har djuren på gården/i huset betett sig annorlunda sista dagen/dagarna?
* Har hundar, deras eller andras, skällt på ovanliga tider, sprungit mot dörren/fönstret, morrat, gnällt, varit oroliga?
* Har de någon utelampa med rörelsedetektor som tänts ofta/ovanligt?
* Har det förekommit att soptunnor varit omkullvräkta?
* Har det funnits spår på tomten eller på trappen som kan vara hundspår?
* Har de stall/uthus som de märkt att någon varit inne i?
* Har de sett legor på någon plats, i halm, hö eller annan plats?
* Har de hört ljud utifrån som kan vara skall eller gnyende från hund?
* Har de hört av grannar något ovanligt förekommande, som kan vara besök av hund
* Har de sett spår av päls som fastnat, där någon försökt krypa in, vid husgrunder tex
* Har de märkt NÅGOT ovanligt som de inte tidigare satt i samband med en hund men som kan vara?

**************************

Be gärna de boende om aktiv hjälp om det passar.
Ställ gärna några av dessa frågor och även frågor om de kan minnas att de har sett eller hört NÅGOT som kan tyda på att en liten hund kan ha varit just där. Be de även vara uppmärksamma framöver på dessa små tecken och även andra. Vincent kan mycket väl ha sökt skydd och finnas där, vid deras gård, hus, tomt även om de ännu inte har sett honom.

Har de sett eller hört något som är viktigt. Anteckna gärna. Skriv upp deras namn och nummer om de tillåter det och fråga om man får återkomma till dom, om man har fler frågor. Lämna efterlysningslappen och be de genast ringa om de uppmärksammar något som kan vara besök av Vincent.”

”VIKTIG INSATS REDAN IKVÄLL OCH INATT?
Finns det möjlighet för Någon/Några att åka ut redan nu ikväll?
Önskvärt vore om någon kunde Inta en plats inte alltför långt ifrån hemmet. På en ganska högt belägen plats (behöver inte vara ett berg men gärna en hög höjd). Vid denna plats sitta still och tyst på en plats i mörkret i en halvtimme/timme. Lite då och då använda sig av den bekanta visselpipa, som Vincent väl känner igen, sedan tidigare, Därefter bara tyst sitta och lyssna noga i mörkret efter ljud. Man hör allt så mycket bättre i mörkret. Alla ljud och alla rörelser blir så otroligt tydliga.

Eftersom det inte alltid är en fördel att ropa på hunden (en konstig ton kan lätt tränga igenom till ett intelligent hundöra. En ton som många gånger avslöjar en nervositet och oro i rösten) så kan denna visselpipa vara att föredra just nu kanske? Det spelar då heller ingen roll vem som använder den, om det är enbart det ljud vi provar.
Jag tror ni själva behöver all vila inför morgondagen men kanske någon annan kan anta den uppgiften under kvällen?

Någon av er som bor i området, som skulle kunna ge sig ut en stund redan nu eller snart? Den här uppgiften är bäst lämpad att utföra av en person, utan hund eller annat som kan ge ljud ifrån sig. Helt ensam eller två som är alldeles tysta och bara lyssnar av mörkret. Vad tror ni? Katarina, skulle det gå att låna visselpipan ett tag ikväll/inatt?”

Jag är framför allt glad över att Vincent är hemma hos sin matte. Men gillar också tanken på att ha lärt mig något och känslan av att vara bättre förberedd nästa gång jag eller någon jag känner (eller inte känner) är i liknande sits.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s