Gott Nytt År!

Nyåret firades – också – med ”mattefar”, lugnt och mysigt med god mat och en flaska champagne som vi öppnade flera timmar före midnatt och som varade hela kvällen. Vilken röjarfest 😉

Men det är inte alla som kan njuta av en lugn och harmonisk nyårsafton. Jag har läst mycket om skrämda hundar de senaste dagarna, och det gör mig så ont. I Lux hade vi lyckan att slippa den ”kultur” som verkar råda här i Sverige, att ungar ska smälla med smällare här och där i flera dagar före och efter nyåret, och mer eller mindre överförfriskade vuxna ska skicka iväg fyrverkerier på nyårsafton. Så urbota löjligt, är min åsikt. Jag har som sagt sluppit det under många år, men när jag bodde i Tynnered i mitten av 1990-talet minns jag att det började brinna i en armatur i trappuppgången efter att ungar använt smällare… Mycket sot och en fruktansvärd stank i hela trappuppgången var resultatet 😦

I Lux slapp vi alltså okynnessmällandet och terroriseringen – däremot brakade det loss ordentligt några minuter i tolv på nyårsnatten. Då drog jag ner jalusierna och gick och lade mig med hundarna. Där låg vi och somnade medan det var rena rama krigsutbrottet utanför – helt sjukt vilket oväsen, faktiskt. Men det var åtminstone koncentrerat till den där halvtimmen. Dagen efter låg det fyrverkeriskräp och krutrester överallt. Man såg till att packa in hundarna i bilen och åka iväg till skogen…

Nå! Nu bor jag lyckligen ute på landet. Helt förskonad från okynnessmällande och även här var fyrverkerierna koncentrerade till midnatt – med undantag för en rejäl smäll som hördes precis när jag var ute och rastade hundarna tidigare på kvällen. En mindre bomb! Hundarnas reaktion var att springa i rikting mot ljudet… tills inkallningen kom. Herregud, de kan väl i alla fall låtsas avsky fyrverkerierna? 😉

Men jag har samtidigt läst om och lidit med de hundar och andra djur som varit rädda/skräckslagna samt deras olyckliga ägare. På Facebook finns gruppen Smällarupproret och där har man kunnat se glädjande nyheter om affärer runtom i Sverige som beslutat att inte sälja fyrverkerier, men även sorgliga rapporter från förtvivlade djurägare som lidit med sina kära husdjur som darrat och flåsat av skräck och nu senast från djurägare som tillbringat natten instängda i badrum/källare eller som fått stå ute i kylan för att lugna sina hästar.

Nu är det dags att vi tar krafttag! Våra hästar och hundar bidrar till folkhälsan, de används av ordningsmakten och tullen och i skolor och inom vården. För att inte nämna hur de förgyller tillvaron för så många av oss. De gör helt enkelt ovärderliga insatser i så många olika sammanhang i samhället. Ett skäligt sätt att tacka dem vore att en gång för alla förbjuda privatpersoners användning av smällare och fyrverkerier. En fråga att föra fram till våra politiker under hela 2016.

Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s