Träning i och vid vatten

I fredags träffades Eva och jag vid Lysevatten och körde våra hundar en och en vid denna underbara vik.

20160603_151957

Delfi fick först en liten markering ute på udden (från vilken fotot är taget). Sedan vände vi upp mot land, där hon fick ta lite närsök och även gå fot några vändor längs vattnet, innan jag kände att hon var med mig och redo att skickas över till udden. Jag säger som så, att hon var inte i det känsloläge jag skulle vilja ha henne, men ett bra steg närmare, eller good enough i nuläget. Det var ju ingen tvekan om att hon kom ihåg vad som hänt ute på udden när jag väl skickade henne… Det var raka spåret och hon har en strålande simteknik, tar sig upp på land och vänder direkt ner i vattnet igen när hon har dummyn. Inte tillstymmelse till att vilja ta landvägen (nu var vi också noga med att inte låta henne se Eva gå runt till udden). Leverans i hand, som vanligt. Därmed var jag nöjd – tack för idag!

Med Piaf kände jag för att testa en blind till samma udde. Och det gick över förväntan. Nu har ju hon redan den här vattensäsongen fått några vattendirigeringar och gärna över vikar. Men inte blind! Eva preppade innan Piaf och jag kom fram till vattnet. Det kändes som att Piaf visste precis vad som var på g, och hon simmade ut till udden lika självklart som om hon hade sett en markering. Upp på udden, söka lite och direkt ner i vattnet igen när hon plockat dummyn.

När hon hämtat den lade Eva ur en till  (utan att Piaf såg), men dessutom bad jag henne kasta en plaskmarkering in i viken. Så djärv var jag!

Piaf fick först hämta sitt linjetag på udden -nemas problemas. Sedan var det dags för markeringen och hon simmade då mot nedslagsplatsen. Dummyn hade dock drivit iväg med vinden, längre in i viken, och även om hon ju var fel i vind lokaliserade hon den snabbt. Och trots att hon nu var nära land tog hon vattenvägen tillbaks till mig. Undrar om detta är en effekt/vinst från det faktum att Piaf självmant brukar simma längs sjökanten när vi går promenad runt sjöar. Kanske!?

Igår (nationaldagen) träffades vi vid samma vik. Men idag hade jag en bestämd plan… När Eva kom tog vi ut alla fyra hundar och bara satt och pratade, länge och väl. Vi passade på nu när vi inte hade någon tidspress. Sedan rastade Eva sina hundar och jag passade på att verkställa nästa del i planen.

När man kommer fram till Lysevatten går det en grusväg mellan stora och lilla Lysevatten. Där satte jag en av mina hundar och gick fot med den andra. Gick fot ner till vattenkanten. Stannade och tittade. Vände tillbaka upp på vägen. Sedan bytte jag hund och gjorde samma sak igen. Med Delfi lade jag också ut en dummy precis vid vattnet. Den fick hon ta när vi vänt upp på vägen.

Sedan satt vi passiva när Eva gjorde lite sådant med sina hundar.

Min plan var nu att det skulle bli sök vid vattnet. Men det var tillsammans med Eva som den slutliga planen växte fram. Delfi kändes lugn och skön nu efter passiviteten, så jag ville köra henne först (Eva hade redan bestämt att Viper absolut inte skulle jobba direkt).

Och Delfi kunde ju gärna få börja jobba med en annan hund (annan än Piaf) så Eva tog ut Ture. Vi gick bort till andra sidan sjön, och där lade Eva ut ett sök intill en vik. Delfi blev i gasen av att se söket läggas ut, så jag fick gå lite fot med henne och skickade henne från en punkt lite bakom där vi hade stått tidigare. Medan hon var ute och sökte gick jag fram och kunde skicka henne från ”rätta” stället fortsatt.

20160606_132807

20160606_132816

Det jag främst ville med att låta henne se Eva lägga ut söket var att hon skulle börja ta in söket inifrån och ut och inte tvärtom, som tendensen varit tidigare. Det funkade! Och hon kunde inte brytt sig mindre om att det fanns vatten intill sökområdet. Check! Hon tog in 5 av 8 dummies, och kom aldrig ut till den bortersta kanten av området, eftersom näsan uppenbarligen var på och hon hittade de närmaste först. Check-Check! Ture tog in de sista med den äran, sedan gick vi tillbaks (fot) till vägen, där hundarna fick svalka sig i den andra sjön.

Nu skulle Viper få jobba, med Piaf som ”fadder”… Även här började vi med ordning och reda på vägen till sökplatsen. Eva beställde ett lite bredare och grundare sök, där vi stod med ryggen åt vattnet. Detta lade jag ut, medan Piaf väntade tillsammans med Eva och Viper.

20160606_144548

Viper fick hämta in fyra dummies, vilket gick i flygande fläng.

20160606_144613

Sedan fick Piaf ta de fyra sista. Hon jobbade bra, men fick slita lite för att hitta den allra sista. Desto gladare var jag ju då över att hon faktiskt inte tappade sugen. Heja flattetanten 😚

Fot och lugn och ro ända tillbaks till vägen, och så ett svalkande dopp där… Så bra det blev! Planen höll och blev ännu bättre än väntat. Framför allt roligt att det blev så bra för alla hundar och att både Eva och jag kände oss riktigt nöjda efteråt. Vi hade lagt närmare en timme bara på passiviteten innan träningen och sedan en timme per sök. In alles tre timmar.

Sedan åkte jag hem till Tinnsjön och badade massor med hundarna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s