KattdĂ„d 😟

Under perioden mars-augusti rĂ„der fullkomlig hysteri – Ă„tminstone i teorin – vad gĂ€ller hundar i naturen. De fĂ„r icke gĂ„ lösa om de inte hĂ„lls under en kontroll som Ă€r likstĂ€llt med koppelgĂ„ende – och att de gĂ„r med lĂ„nglina eller lĂ„ngt koppel duger ej heller, för tĂ€nk vilken skada de Ă€ndĂ„ skulle kunna Ă„stadkomma om de kom ut i högt grĂ€s och trĂ€ffade pĂ„ ett vilt. PĂ„ ett forum dĂ€r jag hĂ€ngde förr  kunde man fĂ„ veta att hundar inte heller bör vistas under ett fĂ„gelbo – det stör ocksĂ„. (Döm om min förvĂ„ning nĂ€r jag gick pĂ„ en guidad runda med en ornitolog pĂ„ Hisingen och denne plockade ut och visade oss en liten talgoxe-unge frĂ„n en fĂ„gelholk…).

FörstĂ„ mig rĂ€tt! Jag raljerar lite över detta, men det betyder inte att jag tycker att hundar ska springa omkring okontrollerat i naturen – inte nĂ„gon tid pĂ„ Ă„ret, och i synnerhet inte under dessa extra kĂ€nsliga mĂ„nader. Jag förtydligar: det Ă€r inte okej att hundar förföljer eller skadar vilt! Jag inser ocksĂ„ att man kan se det som berĂ€ttigat att formulera det som att hundar inte fĂ„r störa vilt, för att ingen ska kunna göra tolkningen att ”visst, min hund kutar efter vilt, men han hinner Ă€ndĂ„ inte ikapp och han skadar i alla fall inget vilt”. Nej, men visst sjutton stör det viltet, och visst sjutton ska det undvikas.

Men att hundar som rör sig i naturen 365 dagar om Ă„ret förr eller senare stör vilt, det ser jag som ofrĂ„nkomligt. Till och med acceptabelt, pĂ„ samma sĂ€tt som vi mĂ€nniskor dĂ„ och dĂ„ stör vilt nĂ€r vi Ă€r ute i naturen. En Ă€lg kutar ivĂ€g nĂ€r vi kommer, en hare ligger och trycker intill stigen men sprĂ€tter ivĂ€g nĂ€r vi gĂ„r förbi, rĂ„djuren som tuggar grĂ€s utanför min tomt springer förskrĂ€ckta ivĂ€g nĂ€r jag öppnar ytterdörren. Vilt stör vĂ€l förresten ocksĂ„ annat vilt…

Hetsen kring risken för att hundar stör minsta lilla vilt blir i mina ögon Ă€nnu mer bisarr nĂ€r man betĂ€nker att svenska tamkatter berĂ€knas döda 17,5 miljoner smĂ„fĂ„glar per Ă„r. Katter har Ă„ ena sidan sĂ„ lĂ„g status att de gĂ„r ute nĂ€rsomhelst pĂ„ dygnet och risken för att de ska bli stulna, skadade eller pĂ„körda verkar vara vĂ€rd att ta. Stackars katter. Men de har samtidigt sĂ„ hög status att de i tĂ€tbygdsomrĂ„den tillĂ„ts gĂ„ och utföra sina behov precis dĂ€r de vill – om sĂ„ mitt i grannarnas grönsaksodlingar eller barnens sandlĂ„dor. Ingen talar om att ”plocka upp efter djuret” dĂ„. Och vem skulle komma pĂ„ tanken att förbjuda katter att störa, förfölja eller ens döda vilt…?

En liten fÄgel fick sÀtta livet till i min trÀdgÄrd i natt.

20170614_135855

Utöver fjÀdrarna hittade jag ett naket fÄgellik utan huvud och vingar. Kroppen var annars intakt, sÄ detta har ju utförts av ett djur som inte behövde döda för att det var hungrigt. Efter en snabb googling fick jag ocksÄ bekrÀftat att detta var ett tydligt kattdÄd.

Man fĂ„r ju hoppas att det inte ligger nĂ„gra fĂ„gelungar och hungrar ihjĂ€l nĂ„gonstans nu… 😓 Försöker att inte tĂ€nka pĂ„ det.

PĂ„ tal om att störa vilt…!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s