Ryggsäcken

Vi har Ryggsäcken – övningen som lär valpen on/off – och ryggsäcken, som jag bär mina valpar i de första veckorna. Det här handlar om den senare.

Jag minns inte var jag först fick idén – nämndes detta redan i den första versionen av Kontaktkontraktet? – men det blev helt självklart för mig att anamma den när jag fick min andra hundvalp och samtidigt hade en fyraårig, mycket pigg flattedam att tillgodose behoven för.

Saga blev alltså min första ryggsäcksvalp, 2005.

20180429_104040

Hon stensov i ryggsäcken medan jag fortsatte gå de vanliga långrundorna med Ella, även i sällskap av andra hundar och hundägare. I Luxemburg 2005 var jag mig veterligen helt ensam om att bära valp på det sättet – Vara nära sin valp? Låta den komma upp från marknivå? Gulla med den i nästan min ögonhöjd? Så tokigt!

20180429_104047

Saga får vatten

Inte lät kommentarerna vänta på sig… ”Kan inte valpen gå…?” Jag minns särskilt när jag var på ett helgseminarium på retriverklubben, med någon tysk känd tränare. Vi satt ute i maj/juni-skiftet och Saga var helt tillfreds med att sitta i ryggsäcken. Ändå valde tränaren att med sin position inför alla deltagare göra sig lustig över den som stack ut och gjorde något annorlunda. ”Vilken tur att du inte köpt en häst, höhö.” Och alla deltagare fnissar med. Jättekul, verkligen. (Detta beteende har jag för övrigt noterat hos de allra flesta manliga tränare som jag tränat för. Göra sig lustig på andras bekostnad, aldrig på sin egen, och gärna över någon som sticker ut, i synnerhet någon som vågar avvika det allra minsta från dennes metoder – följt av fårens, jag menar deltagarnas, slaviska fniss.) Senare hade Saga och jag den kontakten på valpkursen på samma klubb – då var det jag som skrattade, kan jag säga.

7B2A60F6-2317-4A1C-AF19-648248C2A763

Hur som. Efter några veckor vill valpen mer och mer gå själv och/eller blir för tung att bära.

Piaf var en valp som inte så gärna åkte ryggsäck, men däremot gärna lät sig bäras i mina armar. Det blir snabbt tungt, kan jag säga. Då går man inga jättelånga rundor. Istället gick vi rakt ut i skogen, och så släppte jag ner Piaf så hon fick undersöka eller softa som hon ville, medan treåriga Saga gjorde detsamma, fast i lite vidare svängar. Och så lekte de ihop…

8D623EB2-8B86-4D9D-9F73-24E6DAE80276

Delfi fann sig från första början i att bli buren i ryggsäcken, men kunde inte riktigt koppla av – hon ville ju upptäcka världen!

820EE9DD-FBD7-483B-850E-B415D8AB8005

Hon var den valp som en gång höll på att svinga sig själv ut från ryggsäcken genom att hugga tag i en gren som vi passerade… Dessutom hamnade vi i en ond cirkel där mina händer blev obehagliga gripklor då jag skulle stoppa ner henne i ryggsäcken när jag tyckte att hon gått tillräckligt… (det tyckte inte hon). En stor bidragande faktor här var såklart den stress som präglade min vardag på den tiden. Dessutom vet vi alla att man blir dum av stress… Mea culpa, helt enkelt. Men det löste sig ju också i och med att Delfi växte ur ryggsäcken. I övrigt hade vi tränat mycket på följsamheten i skogen och jag har aldrig haft en valp – eller hund – som håller så bra koll på mig ute.

Femma fick åka ryggsäck från dag ett här hemma.

2AF3E0D3-4992-4E1C-9842-E50CD3F95D82

Hon har sovit ett flertal gånger och långa stunder. Ibland har hon protesterat, och då har det visat sig att hon varit nödig. Men för det mesta har hon bara suttit där och hängt med och tittat på vad Piaf och Delfi gör, och jag har kunnat njuta av mina duktiga vuxna hundar också.

I övrigt har jag utnyttjat stunderna med Femma i ryggsäck till att träna hantering – känna på tassar, hals, öron, lyfta på läpparna -, träna in hennes namn med ögonkontakt och lite störning, träna in godisbelöningssignalen, omvänt lockande och ”myggan” (godisbit som rör sig lite irriterande nära nosen och som man först får hugga på given godissignal). Man hinner en del under några kilometers promenad – såklart även att bara vara… – och dessutom får matte gratis styrketräning 😜💪.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s