Purjolökspaj

Här kommer receptet på ”min” purjolökspaj – inte vet jag om den skiljer sig mycket från andra purjolökspajer… jag har liksom aldrig letat upp några andra recept på denna rätt, eftersom jag alltid varit smått tokig i just den här pajen…

Pajdeg:

180 g (3 dl) vetemjöl

125 g kallt smör

3 msk kallt vatten

1 nypa salt

Gör till en deg, tryck ut i pajform, gaffla i botten och låt vila i kylen 30 min. Förgrädda i 200 grader 10 min.

2-3 stora purjolökar

1 gul lök

En rejäl klick smör

(Ett par-tre smala morötter)

4 äggulor

2 äggvitor

2 msk vetemjöl

2,5 dl mjölk

(Riven ost, salt, svartpeppar)

Skiva purjolöken (ta gärna en del av det gröna också) och hacka löken – värm/fräs detta i smöret tills all lök är mjuk. Undvik att något blir brunt!

Tillsätt mjöl och mjölk (och salt/peppar), gör ett uppkok under omrörning, sänk därefter värmen. (Skala och skiva morötterna i ca 2 mm tjocka slantar, och ha ner dem i purjogröten (du kan också koka slantarna lite lätt och ha ner dem i purjogröten strax innan du har i äggvitorna)). Låt allt puttra i 5-7 minuter. Det ska vara som en mjuk gröt. Tillsätt äggulorna, men innan du även tillsätter vitorna ska dessa vispas hårda (du ska kunna vända bunken…). Vänd ner dem försiktigt.

Lägg purjogröten jämnt över det förgräddade pajskalet. Strö ev. över riven ost och grädda i 20 min.

20200311_122836

Enligt originalreceptet ska man koka upp purjolöken och sila bort vattnet innan man tillsätter den gula löken. Och där fanns definitivt inga morötter, utan de lades till lite spontant en gång då jag hade för lite purjo, och jag tycker det är jättegott med morötterna i. Men inget måste!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s