Marika

En hundnörd som älskar att lära mig nytt och ta del av nya perspektiv av det mesta som rör hund. Jag köpte min första egna hund, en flatte från Holland, 2001, och började genast sluka hundböcker, gå kurser och hänga på hundforum på internet för att få grotta ner mig i ämnet hund så mycket som möjligt. Jag bodde på den tiden – och fram till 2015 – i Luxemburg.

Min första flatte Ella gjorde bl.a. jaktprov i Luxemburg, Begleithundeprüfung (BH-prov) i Tyskland och tävlade – med flera klassvinster –  i tävlingslydnad i Frankrike.

B2B26A29-0D41-427E-B1AC-4B98D3DDE227

När Ella var 4 år skaffade jag även min andra flatte, Saga från Sverige. Med henne tävlade jag också i tävlingslydnad, och under vår semester i Sverige 2008 tog hon titlarna LP1 och LP2.

20200211_092132

Hon hade också framgång i utställningsringen i Luxemburg (reserv-cert) och Frankrike (cert i jaktklassen), tog en 1:a på svenskt B-prov i nybörjarklass, deltog i franska Field trials à la française (dvs. nybörjarklassen, där hundarna hålls kopplade när de inte arbetar) och tog titeln trialer à la française, samt deltog i två stora tyska workingtests, där hon kom på 2:a plats (av 51 hundar) med 113 av 120 p. vid sin debut i nybörjarklassen.

20200211_090549

Både Ella och Saga var med och apporterade vid godsjakter i Reims i Frankrike.

16D64BC6-64D5-4AD9-80E3-242D4A84602D

Efterföljande hundar har egna sidor 🙂

Sedan jag flyttade tillbaks hem till Sverige – vilket jag hade sett fram emot i många år – har jag satsat lite mer på att utbilda mig inom det ämne som är min stora passion i livet. 2015 gick jag HUNDutbildningsgruppens kurs Hund 360˚. Jag påbörjade även Pedagoghundsinstitutets – dåvarande Svenska terapihundsinstitutets – yrkesutbildning BeteendevetareHund, och direkt därefter fortsatte jag med BeteendecoachHund, som även inbegriper praktik hos en hundinstruktör samt egna praktikhundar. Med dessa två utbildningar får jag numera kalla mig beteendecoach och hundterapeut (om jag vill).

Utöver dessa formella utbildningar har jag hela tiden fortsatt att vara nyfiken och gå på föreläsningar och kurser med eller utan hund, läsa ny, spännande litteratur i ämnet och ta del av andras kunskap där det går.

Idag är det i första hand träningen av retrievern som apportör som intresserar mig, men mina hundar tränas också i viltspår, personspår och brukslydnad, tävlingslydnad och rallylydnad.

Vi – dvs. jag och hundarna – bor sedan sommaren 2015 i ett hus på landsbygden norr om Göteborg. Här bor vi ”mitt i spenaten” och ser ut på stora fält där det flanerar älgar, hjortar, tranor m.m., vi går direkt ut i skogen där det finns blåbär, svamp och lingon vartefter säsong, och vi har gångavstånd till flera fina sjöar. Ett litet paradis på jorden för oss, helt enkelt.