En föreläsning för förändring

I kväll var jag på Blå stjärnan av en ovanligt trevlig anledning. Studiefrämjande hade bjudit in Kerstin Malm, som höll en Föreläsning för förändring.

Hon hade en vision om att vi kommer att se ett paradigmskifte när det gäller vårt sätt att se på hund. Det etologiska perspektiv som varit i ropet ett tag nu tittar på hunden som art. För oss hundägare är det mer intressant att se på hunden som individ och detta bör vi göra med empati. Det behövs överhuvudtaget mer empati i världen – men stress och bristfällig uppmärksamhet ligger i vägen för vår förmåga att känna och visa empati. I stället för att fråga sig om hunden kan känna skuld och skam tittar Kerstin mer på människans skuld och skam i sitt hundägarskap. Hon menar att skuld avser det vi gör och det skadar inte att vi känner lite till mans – det betyder att vi analyserar och vill förbättra oss själva. Skam, däremot, är något vi känner i förhållande till vad vi är och ofta något som andra påför oss, och är sällan konstruktivt.

Avslutningsvis:

image

Kerstin Malm har förresten en ny bok på gång, på detta tema – jag väntar med spänning!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s