Belöningssystem

Vart jag än mig har vänt de senaste två veckorna, så har jag fått lära mig om belöningar och (Bodfäldts) belöningssystem. Variera belöningarna! Ge inte belöningarna på samma sätt jämt! Sätt belöningarna i system! Tänk på när du ger dina olika belöningssignaler! Tänk på när och hur du ger själva belöningen! Shit pommes frites, alltså…

Det lättaste hade väl varit att dissa det hela, rycka på axlarna och tycka att ”det går så bra som vi gör nu” eller ”varför krångla till det så väldigt?”… Men nä! Jag tror verkligen på det där med att överraska hunden och att inte vara så förbannat tråkigt att man – som jag alltså gjort hittills, mer eller mindre – stoppar en godis i käften på hunden och tycker att det är en skithäftig belöning som hunden ska vara villig att anstränga sig för. Gärna torra foderkulor också, då – eller hur 😉

Så har flattetanten fått tänka till och jag kan tala om att det har snurrat ordentligt i hjärnkontoret de senaste dagarna, när jag funderat ut vilka belöningar och belöningssignaler jag vill ha, hur tajmingen fungerar (inte alltid så bra!), hur hundarna reagerar på de olika signalerna, belöningarnas kvalitet etc.

På kursen förra helgen såg jag ju vilka roliga leksaker förarna använde för att lekbelöna sina hundar – så tre olika leksaker har inhandlats på Hööks (ca 40:-/st.) och jag kan garantera att den första av dem har blivit uppskattad av hundarna: en slags fuskkaninboll med ett kraftigt snöre.

Redan efter några få gånger som jag belönat Delfi med ”godis” som belöningssignal, vilket betyder att hon får godis ur handen, så kunde jag få henne att acceptera en godisbelöning istället för att få kuta iväg efter tennisbollen som jag hade kastat iväg innan hon utförde det beteende som jag ville belöna. Att hon ens kan tänka ”godis” när det ligger en boll därute, det förvånade mig verkligen och det övertygade mig om att detta är rätt väg att gå för henne. Hon reagerar även på ”varsågod” när det ligger godis i en matskål, men skiljer på den signalen och ”godis” – leksignalen sitter inte lika bra ännu, men det kommer nog, så som hon verkar uppskatta leken som belöning.

Piaf är ju överhuvudtaget mer balanserad, men hon reagerar också väldigt positivt på de mer varierade belöningarna och inte minst ”kaninsnöret” 🙂

Det här gav mig en välbehövlig boost – ännu en som ger mig ännu mer lust att träna allt möjligt med hundarna, inte bara jaktbiten. Säg det inte till någon, men jag har till och med börjat shejpa in en vinkning/high five med Piaf… Ella fick ju lära sig alla möjliga sådana tricks, och det vore kul att se om jag kan få till en så klockren tass upp i luften hos Piaf också. Varför inte?

Det är så kul att träna hund, bara man får göra rätt saker!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s