Handbroms och strudel

Nu börjar det faktiskt bli dags att dra i handbromsen vad gäller att boka in oss på roliga aktiviteter i höst… Vi kom nyss med på en kurs som jag aldrig trodde vi skulle komma med på – en som Delfi kommer att få vara aktiv på – och så dök ett tillfälle upp ”som jag inte kan motstå”…, men sen! Lägger jag i alla fall handen på handbromsen.

Beskedet om att vi kommit med på den där kursen fick jag när Femma och jag stod i skogen och plockade blåbär. Plocka blåbär, i den här värmen? frågades det i luren. Men jag kan faktiskt inte tänka mig något bättre att göra just i värmen. Man står åtminstone rätt stilla i skuggan. Det finns absolut annat jag inte kan tänka mig att göra i såhär varmt väder, av hänsyn till hunden, främst, men den gränsen går inte vid blåbärsplockning.

20200809_125135

Däremot kanske jag inte skulle ställt mig och bakat en såhär vacker dag… om det inte var så att jag gett mig sjutton på att jag ville testa att göra en strudel. Som halv-österrikare måste man förr eller senare göra sin egen strudel, så är det bara. Att det blev senare än förr beror på att det alltid verkade så himmelens svårt. Det framgick när man kom till mormor och önskade sig en strudel – det var mycket begärt. Men mormor gjorde ändå strudel och den var himmelskt god, precis som allt annat hon gjorde i köket. Hon tillagade nötlever och gjorde gulasch så att änglarna sjöng, men för en gottegris som jag själv är det minnet av desserterna som bitit fast mest. Sachertårta, Marillenknödel (aprikosknödlar), nu snackar vi!

Att det var så mycket arbete med en strudel berodde givetvis på att mormor inte köpte den lövtunna – tunnare än lövtunna! – degen i affären, utan stod och kavlade ut den själv. Åh, herregud, vilket arbete, jag skäms, bortskämda unge som kom där och sa ”Strudel, tack!” Mormor måste ha älskat när jag kom på besök… Men nu när jag googlade fram ett recept på strudel och det visade sig att man kan köpa degen – kallas filodeg, för övrigt – i form av färdiga, tunnare än lövtunna ark, då fanns det ju ingen ursäkt att inte göra en strudel. Om än en väldigt varm eftermiddag. Så fick det bli, och gott blev det. Inte som mormors, men gott nog!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bärplock och Baka Blåbärsstrudel. En annan aktivitet på B: Bada, det gjorde vi massor igår. Jag njöt av att det inte hördes en endaste röst, inte syntes till en enda människa på någon av alla uddar och holmar jag kunde se från vår badklippa… Så jag vågade mig på ett nakenbad, bara för att! Då kom det en helikopter, och jag gömde mig bland näckrosbladen medan den flög förbi…

Lite vattenapportering, såklart, och olika boll-lekar som Femma och jag utvecklar under våra simturer. Delfi var med på eftermiddagsdoppet, och då simmade vi en lång tur, alla tre, längsmed stranden, givetvis.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lite chill blev det också, med en Bok. Den finaste Bok jag sett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s