Kinderägg-fredag

Fredagen inleddes med privat jaktträning för Femma, och eftersom vi körde i par och hade hela två timmar på oss hann vi med många utmanande övningar. När det blir lite extra svårt eller mycket av allt är det riktigt intressant att se hur effektivt det är att trycka på de knappar jag hittat för att lyfta Femma, och jag skickar än en gång tacksamma tankar till dem som gjort avtryck genom att betona vikten av att leka med hunden, även i retrieverträningen. Femma behöver det, och frågan är om inte jag behöver det med. Jag behöver också uppmuntran då och då och rättvis behandling, annars ”slocknar” jag.

På eftermiddagen överraskade jag Delfi med ett spår. Ja, vi busade till det lite trots att hon inte har avslutat sin antibiotika-kur, men kan hon gå koppelpromenader så kan hon lika gott spåra också, och hon behöver få jobba lite, så pigg som hon är.

Delfi fick ett ängsspår på cirka 400 m, med tre pinnar och en tennisboll i slutet. Det går ju mycket vilt på de där ängarna och det blåste rätt bra, så hon lockades iväg från spåret ett par gånger, men sökte sig snart och väldigt fint tillbaka till spårkärnan och plockade alla utlagda föremål. Duktig Delfi, som bara nyligen börjat få pinnar utlagda i spåret i stället för tennisbollar.

Fredagar betyder något extra gott till eftermiddagsfikat, och den här fredagen testade jag att rekonstruera receptet på en dessert som jag fick göra hos min franska aupair-familj i slutet av 80-talet. Mamman i familjen brukade säga ”je suis gourmande” när hon visade mig sina desserter, och jag har ju alltid också varit svag för sött, så jag skrev ner hennes recept. Dessutom var hon från Bretagne och gillade lite mer rustika saker, även om receptet på en tunn liten tarte aux pommes också fanns med bland recepten ett tag – jag tror att jag har slängt det, faktiskt.

Receptet jag nu ville rekonstruera låg i min receptpärm i många år, men när jag började använda det igen för drygt tio år sedan, så slarvade jag bort det! Som jag har letat… Då och då har jag letat på nätet också, och nu när det flödar över av olika recept har jag letat igen och hittat ett franskt och ett svenskt recept som tillsammans påminner om det jag hade, så nu provade jag – och visst blev det bra! Jag missade bara hur jag skulle göra med kolasåsen, men nu vet jag till nästa gång. Mannagrynspudding med valnötter (och kolasås, eller egentligen sauce caramel), voilà!

Därav Kinderägg-fredag: lek(sak), överraskning och något gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s