This is not America

Den 6 januari 2021 var en mörk dag för alla som värnar demokratin, och kanske hade Frankrikes president Macron David Bowies låttitel i huvudet när han kommenterade gårdagens huligan-attack mot USA:s kongressbyggnad: What happened today in Washington DC is not America.

Fredrik Reinfeldt, som ju skrev en hel bok om presidentvalet, ödesvalet, 2020, är inte (i en intervju i Morgonstudion idag) särskilt förvånad över att den alternativa världsbild som målats upp av Trump under de senaste åren, och i synnerhet de senaste månaderna, ledde fram till detta våldsamma angrepp på demokratin.

Vem som fyllde krutdurken och sedan tände på torde stå klart för alla, och jag skulle nog säga att you’re either against Trump or with Trump, det finns inget däremellan. Egentligen har det varit så sedan sommaren 2016, då han bekände färg i valkampanjen, men nu är det så mer än någonsin. Nu kan man med hyfsad lätthet förpassa denna 70-åriga bäbis till historien – eller ge honom mer luft. Han fick då verkligen på tok för mycket luft igår, både före och efter de sorgliga händelserna i huvudstaden, men förhoppningsvis ska han snart få leva sitt liv i skuggan av den bedrövliga del av historien som han lämnar efter sig.

USA! Världen! Håll i, håll ut, två veckor till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s