I stället för att veta allt

I stället för att veta allt, lär dig allt.

Jag läser Katarina Gospics bok Digital tsunami och just det här citatet, som hon säger kommer från ett ”stort företag”, det suger tag i mig. Som så ofta annars kan jag inte bara läsa en bok; utan jag måste avbryta för att googla: vilket företag? Microsoft. I vilket sammanhang? Från början barns lärande och utveckling; här som devis för Microsofts anställda/medarbetare. På engelska lyder citatet:

Don’t be a know-it-all; be a learn-it-all.

I en artikel (Inc.com), som i sin tur hänvisar till en annan artikel (Business Insider) – (det där med vad och ji vilken ordning träffarna kommer upp i Google tas upp i boken jag läste från början…) läser jag att Microsofts VD Satya Nadella läste Stanford-psykolog Carol Dwecks bok Mindset, där hon bl.a. skriver att barn som har inställningen att de ”vet allt” klarar sig sämre än barn som vill ”lära sig allt”, även om de förstnämnda kanske har en bättre medfödd förmåga.

Microsoft-VD:n förmodade att detta inte bara gäller barn, utan även toppchefer och hela företag:

Instead of considering yourself an expert, what if you think of yourself as a student? Now, you’ve switched your focus. Instead of limiting yourself or becoming overly concerned with how you are viewed by others, your primary concern is one of growth.

Mistakes are no longer ”failures”; rather, they’re learning opportunities.

Jag gillar verkligen, verkligen detta, jag tror att det gäller i så gott som alla sammanhang och tänker anamma det. Eller: det har jag förresten redan gjort, som hundägare/hundförare. Jag är amatören som aldrig vill sluta att utvecklas.

Hittade förresten en rolig illustration på temat fast ur ett annat perspektiv, på en helt annan sida. Detta kallas Dunning-Kruger-effekten:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s