Hundar, allergier och bakterier

Igår kväll var professor och överläkare Agnes Wold gäst hos Skavlan och talade lite om myter kring vår hälsa (vi tillför inte blodet extra syre genom att andas djupt och behöver inte dricka flera liter vatten om dagen) och kom sedan in på bakterier och allergier.

Hon talade om att dagens hund, precis som människan, bär på mycket mer allergier än den gjorde förr. Det kan mycket väl vara så – själv försökte jag föra över mina hundar på färskfoder i höstas, men fick sluta tvärt, eftersom Delfi fick klåda. Om det beror på att hon inte tog upp proteinet, eller att hon är allergisk mot proteinkällan eller något annat, tja, det vet jag inte. Jag konstaterade att klådan kom när vi började med färskfodret – och den försvann när vi återgick till torrfodret. Men eftersom mina hundar alltid funkat jättebra på Royal Canin, så fortsätter vi nog så. De har alltid fått mycket beröm för fin, blank päls och de är fina i magen. Kan ju ge dem lite extra gott i form av färskfoder någon gång då och då.

Agnes Wold menade också att ur bakteriesynpunkt kan vi gärna pussa våra hundar och vi behöver inte tveka att ha hunden – hundarna 😉 – i sängen. Hon kunde inte ”på rak arm” komma på några infektionssjukdomar som smittar från hund till människa – och vice versa. Så visst kan man ha hund i sängen – ”varför skulle man annars ha hund?” menade Agnes. Själv tycker jag det är naturligt att flocken sover tillsammans, men det var intressant att höra en forskare uttala sig ur ett annat perspektiv. Sedan gör var och en som den vill.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s