Uggla

Efter att ha stått i kö länge och väl för att få läsa ett låne-exemplar av Magnus Ugglas Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen, så fick jag mer eller mindre sträckläsa boken de sista dagarna innan det var dags att lämna ifrån mig den igen. En bok som det är kö på får man givetvis inte låna om, klantskalle.

Han skriver bra. Hans torra humor lyser igenom på många ställen, men han berättar ju också ovanligt personligt om sig och sin familj, särskilt från uppväxten. En kall, humorlös och mentalt frånvarande mamma, en varmare, mer engagerad och närvarande pappa och ett äldre syskon (en av bröderna i Magnus fall) som ofta plågade Magnus och verkade njuta av det.

En halvtimme tidigare hade Johan kommit hem från skolan och varit på uruselt humör […] och mamma var förvisso hemma men hade lektion och fick på inga villkor störas. Johan och jag var ensamma, vilket för honom var ett unikt tillfälle som han inte hade en tanke på att slösa bort. […] 

Jag stod på en stol i köket och åt en smörgås och i samma stund som Johan fick syn på mig skrattade han hånfullt och stängde sedan långsamt dörren till köket. Med en djävulsk blick satte han kurs mot mig där jag stod försvarslös uppe på stolen. Jag började gråta redan innan han hade nått fram men Johan tog ingen notis om min rädsla eller belägenhet, det var snarare så att den triggade honom. 

Är det inte märkligt? Vad får någon att vilja sitt syskon så illa? Svartsjuka bland små eller halvstora barn, visst, men hur länge kan man ha det som ursäkt? Jag menar, det finns ju de som aldrig (??) slutar att på ena eller andra sättet göra sitt/sina syskon illa (behöver ju inte handla om fysiskt våld) och verkar njuta av det…

En oengagerad och/eller frånvarande mor kan säkert bidra till en ännu hårdare konkurrens mellan syskon – konkurrens om den lilla bit av kakan (dvs mammans obefintliga uppmärksamhet) som finns att kämpa om… Ett småsyskon som ofrivilligt!! kommer och snor åt sig en bit av den kakan riskerar säkert att bli hatad – och om det inte finns förmåga till självinsikt och bättring kan behovet av hämnd mot detta småsyskon sitta i länge. Länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s