Den stora älgvandringen

Jag vaknar tidigt och sträcker mig genast efter läsplattan och slår på SvtPlay, konstaterar med lättnad att räkneverket står kvar på 40, samma som när jag gick och lade mig. Räkneverket visar antalet älgar som simmat över Ångermanälven på ett visst ställe under de senaste dagarna.

20200507_081233

Den stora älgvandringen är en slow tv-satsning som SVT startade upp vid den här tiden förra året. De riggar upp ett antal filmkameror i detta område i Ångermanland, närmare bestämt vid Kullberg nära Junsele (i höjd med Umeå, om man som jag inte har/hade en aning om var Ångermanland ligger…), där älgar vandrat från öst till väst vid just den jär tiden på året sedan årtusenden tillbaka. Dessa kameror står på dygnet runt och när isen på Ångermanälven har smält tillräckligt kommer älgarna in i området och tar sig så småningom sig över älven – ibland ensamma, ibland i grupp, ibland med viss dramatik, ibland hur lätt som helst – och då får tv-tittarna lov att följa detta skådespel direkt via kamerorna. I ett kontrollrum i närheten sitter ett tv-team dygnets alla ljusa timmar och väljer vilken kameras bilder som ska kablas ut – från midnatt till kl 14 på Kunskapskanalen, och övriga timmar på SvtPlay. Detta pågår i 3-4 veckor.

Förra året blev sändningarna tydligen en succé, men knappast i närheten mot vad det är i år, med tanke på hur många som sitter i frivillig eller ofrivillig karantän. Vad jag förstått av kommentarerna i den FB-grupp som startats, så har många haft ett enormt utbyte av de vackra naturbilderna, även innan älgarna började komma in i bilden, men ännu mer när de kommit in i området och även simmar över älven.

20200505_212932

Själv började jag titta ganska sent, för ett par dagar sedan, och redan då hade SVT förlängt sändningstiden med ett par dagar, eftersom våren kom sent i Norrland i år och väldigt få älgar hade hunnit ta sig över älven. Jag hade vaknat tidigt och slog på Kunskapskanalen och då stod precis några älgar redo att gå i vattnet. Strax därpå fick man se tre älgar simma över, medan en blev kvar på stranden, gjorde ett försök men simmade tillbaka. För kallt i vattnet, kanske? Det är ett fascinerande mysterium vad som får älgarna att stå länge och väl på stranden och tugga i sig gräs, för att helt plötsligt gå i vattnet och simma över. Eller låta bli.

Som igår kväll, då en ung älgko bestämde sig för att ta steget fullt ut och simma över, medan övriga stod kvar och såg henne simma iväg, samtidigt som ett jättestort isflak kom flytande med strömmen, och vi tv-tittare höll andan och tummarna för att hon skulle hinna över innan isflaket hann ikapp henne… Det gjorde hon!

Screenshot_20200507-200954_SVT Play

Så jag är fast… I alla fall är det detta jag ser så fort jag sitter still inne nu, och jag förstår verkligen att folk som bor i stan eller som måste vara inomhus av olika skäl följer sändningarna ännu mer. Facebook-gruppen Vi som gillar den stora älgvandringen är dessutom en ovanligt trevlig och hjärtlig grupp – av naturälskare, får man förmoda – och när det stod klart att sändningarna skulle förlängas ytterligare ett par dagar drog någon igång en swish-insamling och såg till att en stor smörgåstårta + bakelser levererades från det lokala bageriet till tv-teamet i kontrollrummet. Sverige känns plötsligt lite mindre avlångt.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s