Kråkbär (Empetrum nigrum)

De senaste dagarna har varit generösa. Generösa med regn, generösa med sol, generösa med hundträning och generösa med svamp och bär. Svamp verkar poppa upp på ställen där man aldrig sett dem tidigare, det här jag hört fler än jag som vittnat om.

Och jag har lärt mig två nya bär, varav ett har blivit en riktig favorit. Det började med att både Femma och Delfi glufsade i sig blåbär medan jag plockade. Sedan gick Femma över till att äta de där bären som liknar blåbär och brukar växa alldeles intill blåbärsriset. Förskräckt googlade jag fram att de heter odon och att de inte är giftiga…

När jag gick över till att plocka lingon började båda hundarna även äta lingon, men nu hittade Femma även ett bär som jag aldrig tidigare lagt märke till. Än en gång blev jag förskräckt, än en gång googlade jag, och än en gång blev jag lugnad. Dessutom blev jag nyfiken och smakade på det lilla kråkbäret, och det smakade riktigt gott och syrligt.

Så nu har jag stereo-plockat både lingon som blivit stora och alldeles mörkröda (inser att jag började plocka dem lite för tidigt…) och kråkbär, som är små rackare, men roliga att plocka och naggande goda.

Kråkbären har dels åkt ner i en kvarts flaska vodka som väntat (i ett par år, minst) på ett gott bär att blandas med för att jag ska dricka upp den, dels har de blivit sylt, mycket god sådan! Den kommer att sitta som en smäck ihop med någon god dessertost framöver…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s