Tre tips

Håll till godo, här kommer ett mat-tips, ett träningstips och ett boktips.

Mat-tipset är en gammal favorit från Luxemburg som jag nyss plockat upp igen: tabbouleh, marockansk dito. Jag vet att det finns varianter med bulgur och massor med persilja, men det här receptet är det som mest liknar den tabbouleh som man kunde köpa färdig – med eller utan kycklingbitar i – i Lux. Helt perfekt att ta med sig på utflykter eller som lunch när som helst. Jag använde fullkornscouscous (jag använder numera nästan bara fullkornsris, fullkornspasta etc.) och utöver övriga grönsaker lade jag till gurka och majskorn. Glöm inte salt och peppar, sedan behövs inget mer. Jättegott till en bit grillad kyckling.

Träningstipset handlar om att springa i uppförsbackar. Fy satan vad jobbigt, rent ut sagt – jag hatar ett par av backarna som ingår i min standardlöprunda. Men jag har ju insett att det inte hjälper det minsta att sjunka ihop som man (jag) spontant vill göra när det börjar ta emot… tvärtom är det bättre när jag höjer blicken och anstränger mig lite extra för att sträcka på mig.

Och när jag kom hem och googlade hittade jag bland annat just de där tipsen på den här sidan om hur man springer bäst i uppförsbackar. Jag får testa de andra tipsen nästa vecka, för nu har jag gjort mina tre pass för den här veckan.

Till sist vill jag tipsa om en rå-aktuell bok som ger så många bra förklaringar till det fruktansvärda som händer i Ukraina just nu. Det som ter sig vidrigt och obegripligt, men som samtidigt är som att historien bara upprepar sig. Vilket alltså framgår av Shaun Walkers bok Putins nya Ryssland och det förflutnas skuggor. Ingen feelgood-bok på något sätt, om man bortser från att det känns bra att få dessa förklaringar. Inget för despotkramare och historieförnekare, såklart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s