Plock-år i år

När regnet fullkomligt öser ner – och tydligen ska fortsätta med det större delen av dagen – kan man trösta sig med att det i alla fall är bra för svampen. Den som har fått värme och bara väntat på att få regn också. Nu kommer de nog att poppa upp som… svampar ur jorden. En del gula kantareller har redan kommit upp och jag har hittat grannarna i dikeskanterna plockandes de små godingarna. Men det är inte de gula kantarellerna jag väntar på i år.

Något annat vi har i massor i dikeskanterna i år är skogshallon. Jag har aldrig sett så mycket av dem här i Ranneberg, och på helt nya ställen också. Både grannarna och jag passar på och plockar; det finns för oss alla.

Mina smultronplantor har kommit igång ordentligt nu, och ger någon liten näve med bär om dagen. Sniglarna hinner inte fram innan jag skördar…

Salladssäsongen börjar gå mot sitt slut, och skörden blev god, även om jag gärna hade fortsatt skörda resten av sommaren. Några av salladskrukorna är inte helt uträknade – där kan det nog bli minst en skörd till -, men minst ett par av dem har jag tömt helt, då de angreps av mask. Tvi vale för att se gröna maskar sticka ut från mina salladsblad!

Det jag verkligen kan skörda mest av just nu är mina sockerärtor. Jag har sagt det förut, men de är verkligen roliga att odla, nästan från första början, eller i alla fall så snart de börjar klänga sig uppför vad de nu fått att klänga sig fast i. Sedan kommer de fina blommorna, de ser lite ut som luktärter, och efter blommorna kommer ärtskidorna. I år har dessa växter klarat sig från ohyra – ta i trä! – och jag skördar en 10-20 skidor om dagen sedan ett par dagar tillbaka. Och många på utväxt. Och nya blommor.

Blommor är också på g i några av mina krukor. Bara blommor, utan någon som helst nytta alls. Lite sådant vill man ju ha också.

Bakom huset har jordärtskocksplantorna växt sig över två meter höga, och nu kan jag inte binda upp dem mer, men jag hoppas det räcker så att de kan blomma på den höjden, och inte kräver tre meter, som jag har läst att de kan bli. Annars går det visst bra ändå, det är under marken det förhoppningsvis händer grejor… De ska ju ge bra skörd så länge de har plats att växa under jorden. Jag har sett bilder på plastkrukor som spräckts av växande jordärtskocka – det var därför jag valde att inte odla dem i kruka…

I skogen börjar det bli dags för blåbären. Eller: Jag har redan börjat plocka, men det är egentligen onödigt att börja innan alla är mogna – det blir mer jobb för mindre skörd. Förra året plockade jag inga blåbär alls, eftersom jag hade frysen full (och dessutom bytte till en mindre frys), men nu har jag använt en hel del blåbär till smoothies m.m. så i år är det dags igen. Själva plockandet är väl inget jag jublar över, men med en god podd att lyssna på, så går det an. De är goda att äta, i alla fall.

Även lingonförrådet behöver fyllas på i år, om det blir några. Men med dagens regn blir det säkert fart på dem med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s