Shoah – Förintelsen

Av en slump råkade jag se på rätt kanal när Svt började visa den franska dokumentären Shoah igår kväll. Jag blev fast en bra bit in på detta dygn, men 9 timmar – så lång är filmen – var ju uteslutet att titta. Varför visar de inte en så viktig film på helgen i stället? Planen var att ha marathon-tv-dag idag och se klart filmen i efterhand… (har precis levererat en studieuppgift och ute är det bara blåsigt och eländigt ändå). Men så visade det sig att filmen ligger på svt play, så det går väldigt bra att se en eller ett par timmar precis när man vill. Så det är mitt tips till alla och envar: se Shoah! Den är tillgänglig 30 dagar.

Claude Lanzmann tog tio år på sig att göra filmen, som visst har fått mycket beröm, men även en del kritik (googla gärna!).

En helt annan sak som slår mig är hur det såg ut i Polen på 70-/80-talet (då intervjuerna filmades). Eller var det 1800-talet??

image

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s