Luse och Viking

När temperaturen ligger runt nollan och det är ordentligt blött i markerna, som det varit några dagar nu, så är det norska produkter som gäller. Ett helt folk som älskar att gå på tur kan ju inte ha fel…?

Ett par tunnare lager (merinoull underst) och lusetröjan överst funkar alldeles utmärkt, även när det är lite fuktigt i luften. Blåser det därtill får det bli Didriksson-parkan (gammal som gatan, men still going strong), med risk för att man blir för varm när man rör sig mycket. Den klassiska lusetröjan, däremot, värmer på ett skönt och icke-instängt sätt. Den jag har och använder nu är dessutom en kär souvenir från min halv-spontana bilresa (med Saga och Piaf) i de norska bergen och fjordarna. Att jag skulle iväg var planerat, men att vi skulle vara på väg så länge som två och en halv veckor var inte planerat, utan en följd av att allt bara funkade så bra under resan. Jag hittade alltid någon stuga att hyra med hundarna, inga missöden med bilen, vädret var som sämst precis i början av resan men blev bättre och bättre osv. Vi stannade ett par dagar på varje ställe för det mesta, och när vi förflyttade oss gjorde vi det under förmiddagarna så att jag kom i god tid för att få stuga på campingplatserna – och sedan gjorde vi (ja vi: dvs. hundarna och jag) utflykter på eftermiddagarna.

(Fler bilder från resan finns på min gamla hemsida, myflatcoats.net, under Gallerier – Mountains and fjords.)

Jag var inte ens särskilt sugen på någon lusekofta på den tiden, men någon bra souvenir var jag ju tvungen att köpa, och en lusetröja var verkligen det bästa jag kunde komma på; en souvenir som inte bara samlar damm, utan som man kan använda. Glad för det är jag idag.

På fötterna: mina Vikingstövlar – inte snygga, men funktionella! Nu har jag testat många olika märken sedan Sverigeflytten – innan dess behövde jag inte testa, eftersom jag bara nöjde mig med Aigle, vilket var det som också såldes överallt i Lux, även i butiker av Granngården-typ. Men på fem år har det blivit några par… vars foder gått sönder alltför snabbt, eller som varit för sladdriga osv. I somras blev jag ”trött” och ville verkligen ha ett par stövlar som funkar, som är bekväma att gå långt i, som ger bra stöd för foten och inte går sönder i ett nafs. Så jag frågade en kär vän som är ute mycket i naturen, jagar och tränar hund, och fick tips om dessa stövlar som jag alltså testat i ett halvår nu och ja, de funkar verkligen och är sköna att gå långt i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s