Bara 17 minus

Det tänkte jag inte när jag såg termometern i morse. Igår var det i och för sig 19 minus, men jag hade gärna sett att det var några grader ”varmare” denna morgon. Ja, det stämmer: jag är liiite trött på kylan nu. Igår gav jag upp att invänta en-siffrig temperatur för att gå långrundan. Jag gav upp, lämnade hundarna hemma (!) och åkte till pappa istället. Hundarna fick vara hemma för att slippa vänta i bilen medan jag handlade på vägen dit (åt pappa) och på vägen hem (åt mig själv). Det blev cirka fem timmar för dem, och jag ser det som nyttigt för dem att få vara hemma ensamma ibland – det är inte så ofta de är ensamma hemma, och i synnerhet inte så länge. ‘Äddra lyxhundar…

Pappa har fått sin första corona-spruta och ska snart få sin andra spruta, då har jag lust att fira. Det var inte riktigt min känsla för några veckor sedan, i samband med att jag hade varit med pappa på akuten för ”misstänkt blodpropp” (enligt hemsjukvården), vilket det inte var, utan svår exem som fått halva underbenet att svullna upp. I samband med att jag uppdaterade hemtjänst och hemsjukvård om besöket på akuten fick jag – efter min fråga om hur det gick med coronavaccinationen – reda på att man hade ringt upp pappa och frågat om han ville vaccinera sig mot Covid-19… De, som vårdar honom på daglig basis, frågade honom, som hör väldigt dåligt, knappt har en uppfattning om den pågående pandemin och dessutom drillas av mig i att besvara alla eventuella försäljare på telefon med ”tack, men nej tack”. Om han ens hörde vad de frågade är det inte säkert – snarare otroligt – att han förstod vad de erbjöd honom och varför. Att det handlade om liv eller död, inte någon vaccination mot influensa (som varken han eller jag vaccinerar oss mot, då vi alltid haft oförskämt gott immunförsvar). Jag fick alltså veta att pappa fått frågan per telefon – och de hade accepterat hans nej utan att prata med honom i person om det eller ännu hellre kontakta mig, så att jag fick prata med honom om det. Jag hade för övrigt redan pratat med honom om att det snart skulle bli hans tur att få coronasprutan, men jag visste ju inte hur långt de hade kommit. Förrän då, när jag fick veta att de frågat och accepterat ett nej. Att jag inte gick i taket!? Jo, det gjorde jag. Det blev några mindre trevliga telefonsamtal den förmiddagen, det är nog tur att mitt blodtryck är lågt – nästan onormalt lågt – i vanliga fall, för då hade jag lite marginal att spela på… Deras argument var att man inte kan tvinga någon som inte vill vaccinera sig. Summan av kardemumman (pappa hade inte det minsta emot att vaccinera sig mot covid-19): en vecka senare fick han sin spruta.

När jag väl kom hem på eftermiddagen gick vi vår runda runt Kroksjön – det blev raska steg på slutet medan mörkret smög sig på, men det gick. Mörkerpromenader har det inte blivit den senaste veckan – jag vill mycket hellre vara ute i det härliga ljuset. Eftersom jag kan.

Femma fick prova sina nya trosor som kom med posten. Nu kommer det ju dröja flera månader, förhoppningsvis, innan det blir dags, men nu när båda tjejerna bestämt sig för att löpa samtidigt fick jag byta ut ett av våra nuvarande tikskydd som är alltför slitet och obekvämt. Jag sökte och fann en tjej som syr på beställning, och jag är grymt nöjd med hur de blev, sitter som en smäck på Femma:

3 kommentarer

  1. Nog är det märkligt att man inom hemtjänst och hemsjukvård inte förstår hur svårt det kan vara är för äldre att avgöra som du säger ”livsavgörande” saker per telefon! Jag vet inte hur många gånger jag ”gick i taket” när jag var där… 😥

    1. Ja du, det är samma här, skulle kunna skriva en bok om det…! Man skulle vilja ha anhöriggrupper att prata ut med, för man känner sig som världens gnällkärring till slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s