Tropisk natt

Igår var en ofantligt varm och härlig dag; 28 grader i skuggan – och inte så värst lämpad för hundträning, tyckte jag, och avstod träningen som jag och Femma var anmälda till. Japp, där kastade jag lite pengar i sjön, men så får det bli ibland. Jag ska inte säga att jag aldrig skulle träna eller tävla när det är varmt, men det beror ju på, det, och jo, jag undviker det.

Träning blev det ju i och för sig ändå: uteslutande vattenträning – och långa härliga bad med hela vår lilla flock. På eftermiddagen var jag hos pappa, och för ovanlighetens skull fick hundarna stanna hemma, eftersom jag skulle veckohandla åt pappa på vägen och nu var det självklart otänkbart att låta hundarna vänta i bilen medan jag handlade, även om jag står i parkeringshus.

Jag har nyligen bytt matbutik för både pappas och mina inköp, på grund av att den butik som egentligen ligger allra bäst till för mig har ett så urbota tråkigt utbud och fullständigt oengagerad personal – vilket högst troligt återspeglar ägarens och/eller butikschefens inställning – och till slut fick jag bara nog. Jag lägger hellre mina pengar där någon verkar bry sig om ifall jag kommer och kommer tillbaka – inte i en av regionens tråkigaste Ica-butiker. I den tråkiga, oengagerade butiken slinker jag numera bara in någon gång och köper den där extra litern mjölk. Välj, välj bort!

Hundarna var hemma ensamma i fem timmar, sedan drog vi till sjön igen, och det blev ännu mer vattenträning och ett lååångt bad vid ”vår” klippa. Vi hade hela sjön för oss själva – det är faktiskt mer än vad vi kunde ha vid den här tiden förra året, när ovanligt många ”naturälskare” hade hittat hit pga pandemin. Men nu var det bara att njuta av tystnaden – bortsett från Femmas glada plaskande i vattnet…

På kvällen satt jag framför mitt hus – jag fyllde förresten sex år som husägare häromdagen och älskar mitt hus mer och mer för varje år som går – och drack ett glas av mitt nyinköpta rosévin, tillika mitt första glas vin på ett tag. Jag har slutat ”boxa” vin, då jag tycker att jag inte njuter lika mycket av det, som när jag köper en utvald flaska då och då. Jag är urkass på viner, men är förvånansvärt noggrann med vad jag dricker. Det ska vara gott! annars kan det kvitta – ja, annars kan jag precis lika gärna dricka ett glas god juice. Där har vi den stora fördelen med det svenska Systembolaget: att man kan fråga personalen om tips – sånt hade den stressade personalen i matbutikerna i Luxemburg varken tid eller kunskap till.

Men igår blev det rosé och en liten skål med jordnötter – och så har jag lånat hem Hanna Hellquists En tryckare på Blue Moon bar – igen – eftersom jag inte hann läsa klart den förra sommaren (dvs innan jag var tvungen att lämna tillbaka den på biblioteket). Den passar särskilt bra som sommarkvällsläsning, tycker jag, och alldeles särskilt bra till ett glas rosé.

När vinet tagit slut (i glaset, inte flaskan!) och det blivit för mörkt för att läsa ute var timmen sen, och jag insåg att detta skulle bli en tropisk natt. En tropisk natt! Jag tror inte vi hade en enda sådan på hela förra sommaren, och kanske inte heller 2019. Den rekordvarma sommaren 2018 hade vi givetvis några, men inte så många som man kanske skulle kunna tro. Kort sagt: det är hyfsat ovanligt, men nu hade vi en på g, och det ville jag inte missa.

Så jag beslutade snabbt och lätt att slå upp mitt inte alltför välanvända (…) tält i trädgården. På minussidan: jag blev halvt uppäten av knotten på kuppen (när jag sitter och läser har jag en Thermacell som håller knotten borta), särskilt innan jag kom på att dra på mig en hatt med myggnät… På plussidan: det gick fort! På bara en kvart var tältet uppe och strax därefter var det bäddat och klart för hundarna och mig att krypa in och lägga oss. Hög mysfaktor! Och faktiskt fullständigt knott-fritt, tack vare det extra innertältet. Där somnade vi gott.

Jag vaknade vid halv fyra av fasantuppen som skränade – jag har en känsla att det kan vara tältet som störde honom. Vaffan är nu detta för påhitt, ett schabrak på mitt frukostbord!? Nåväl, natten må ha varit kort, men det var ändå en tropisk natt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s