Nu peakar sommaren

Det blir knappast somrigare än så här – och det är verkligen inte illa: sol, 30 grader i skuggan, flera näst intill tropiska nätter på rad och vattentemperaturer som gör att man kan bada hur länge som helst. Alldeles underbart ljuvligt är vad det är.

Vi har gått kortare promenader ner till närmaste sjö, där Femma har fått träna på kluriga igångar i vattnet.

För Delfi är de inte alls kluriga – eftersom hon bara kastar sig rakt ut… Hon är ju den där ”flashiga” typen av hund som så många gillar. De säger det rakt ut, eller visar det på olika sätt. Och visst ser det häftigt ut, bilderna med hundar rakt utsträckta i luften när de kastar sig ut från bryggor och klippkanter. Vi lär dem att göra det, genom att kasta markeringar just på sådana ställen – och så får vi de där häftiga hoppen och bilderna.

Men jag har ändrat uppfattning. Jag tycker det är rätt läskigt, för rätt vad det är är man på något ställe där man inte har full koll på hur det ser ut under vattenytan – det kan vara stenar, träd eller pinnar som sticker upp, och man ber en stilla bön när hunden kastar sig ut. Oftast går det ju bra, men det kan också gå åt h…e.

Det ligger inte för Femma att kasta sig, och jag tycker det är klokt. Hon promenerar ner i vattnet, och därmed är risken för olyckor närmast obefintlig.

Däremot har hon haft en låsning i vissa situationer vid vattnet. Badar gör hon, simmar gör hon, apporterar gör hon, och lämnar av i hand – men just igångarna har vi fått jobba lite med. Klura och trixa och samtidigt göra det intressant nog för fröken Femma.

Sedan har vi badat tillsammans, hela flocken, och det är nog det allra bästa jag vet. Vi har utökat simsträckorna och simmar nu långt och länge tillsammans. Hundarna har fortfarande inte fattat att matte inte simmar hundsim, så de simmar i vägen för mina simtag mest hela tiden, men vad gör det.

Efter en rejäl simtur är det skönt att bara ligga på rygg i vattnet och flyta. Bara vara… tills någon av hundarna blir otålig och smyger sig på för att de tycker att det är dags för pusskalas!

Jag är glad över att jag för cirka 15 år sedan tog tag i att lära mig simma ordentligt, dvs mer än 50 meter i sträck, både bröst- och ryggsim, och motionssimmade regelbundet under några år. Det gör att jag känner mig trygg i vattnet, på ett sätt jag inte gjorde tidigare. Inte visste jag då att jag skulle bo såhär nära en sjö och bada flera gånger om dagen.

I morse gick vi upp tidigt och istället för en liten kissrunda följd av frukost och vila, så tog vi långa rundan runt Kroksjön. Det var 17 grader ute när vi gick, 24 när vi kom hem.

Halvvägs runt sjön tog vi ett långt härligt dopp – inklusive en lång simtur – vid vår favoritklippa. Badtemperaturen var ännu bättre där än i vår närmaste sjö, och det var där och då som jag kände att nu, nu peakar sommaren.

När jag kom hem gjorde jag den förfärliga upptäckten att en av mina salladskrukor intagits av en larv, årets första i mina odlingar, faktiskt. Jag fick rädda det som räddas kunde, för nu är det väl bara en tidsfråga…

Här i Ranneberg har vi annars varit otroligt förskonade från mördarsniglar och larver i år, och jag har skördat mycket sallad och smultron. Bönodlingen har vuxit sig stark och slingrar sig fast i kompostgallren.

Dillen och persiljan tar sig däremot inte alls, men det är inte på grund av några kryp, åtminstone. Tomater ser det ut att bli en hel del, mycket tack vare att en granne gav mig tre av sina växthusodlade tomatplantor i början av sommaren. När jag fick dem var mina egna tomatplantor, odlade på skivor av helt vanliga köpta tomater, löjligt små och sorgliga, men de tar sig, de med. De vet väl, de också, att sommaren är kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s