Minnesflopp

Under de svala veckorna i augusti hittade jag några nya promenader i Risveden, och en av dem har blivit en riktig favorit, vi gick den flera gånger förra veckan. Men där fanns ju fler, och nu har jag börjat gå om dem, för att se hur de känns, se hur långa de är (mätt i steg/tid) för att ha dem på min repertoar framöver. Det gemensamma för dem är att jag behöver åka en liten bit, ca 10 minuter med bilen, för att komma dit; en liten nackdel, men det får gå då och då.

Igår tänkte jag göra samma sak me den promenad jag hittade för ett par år sedan, den som går rakt genom skog och oländig terräng upp till Salstenen, där man kommer på en tydlig stig som man kan följa åt ena eller andra hållet – beroende på vilken längd man vill ha på promenaden. Jag har inte gått där under dessa år, eftersom jag haft först Piaf, sedan Delfi att ta hänsyn till. Nu, med två friska hundar kan vi gå vilka promenader som helst.

Jag hade en klar bild av hur jag skulle gå. Så klar bild att jag inte tog med någon karta, inte ens ett foto (av kartan) i mobilen. Jag skulle gå rakt in från vägen, längs mossen, sedan längs klipporna innan jag började klättra uppför klipporna och till slut bökade mig fram lite bland stenar och omkullfallna träd, för att plötsligt befinna mig på stigen. Lätt!

Men fel. Det såg inte alls ut som jag mindes, inte när jag kom till änden av mossen. Berget som skulle torna upp sig var inte där längre! Eller hur. Jag velade runt lite, men fick till slut ge mig – och plockade svamp istället. Den enda svamp jag plockat hittills i år är Karl-Johansvamp på mina säkra ställen. Annan svamp har jag inte alls varit sugen på att vare sig plocka eller äta. Men nu tröst-plockade jag i alla fall en kasse (som alltid är med för att plocka skräp) med gula kantareller och fina bleka taggsvampar. De senare åt jag till lunch när vi kom hem, stekta tillsammans med persilja. Kantarellerna får bli till soppa med grädde och schalottenlök.

Jag får göra ett nytt försök att komma upp till Salstenen en annan dag. Men det retar mig att minnet hade så fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s